Берово ќе биде „Град на културата“ во 2017 година

Со решение бр.17-3787/2016 од 01.02.2017 година од Министерството за култура, Берово и официјално е прогласено за „Град на културата“ за 2017 година.

Пријавата на Општина Берово, доставена на Конкурсот за финансирање проект од национален интерес за оваа културна манифестација, е прифатена, и согласно тоа, Општина Берово и Министерството за култура ќе склучат договор за финансирање, при што заеднички ќе бидат организирани мноштво културни настани.

Во рамки на програмата, планирано е да се одржат голем број на концерти, театарски претстави, ликовни изложби и неколку фестивали.

На Конкурсот на Министерството за култура, меѓу неколку други општини, аплицираше и општина Македонска Каменица.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *