МЕДИЦИНА: НАСКОРО ЌЕ СЕ ВРШИ ТРАНСПЛАНТАЦИЈА НА СВИНСКО СРЦЕ КАЈ ЛУЃЕ

Модифицирани срца од свињи би можеле да се трансплантираат кај луѓе за само неколку години од сега, смета хирургот кој пред 40 години во Обединето Кралство ја изврши првата успешна трансплантација.

Сер Теренс Инглиш, зборувајќи на годишнината од неговиот подвиг во 1979 година, изјави дека до крајот на годинава ќе се обиде да изврши трансплантација на бубрег од свиња во човек.

Тој верува дека таквото пресадување ќе биде вовед во многу посложени трансплантации на органи од животни во човечки тела, процес наречен ксенотрансплантација.

„Ако резултатите од ксенотрансплантацијата на свински бубрег кај човек се покажат добри, во тој случај многу веројатно е дека за некоја година истото ќе може да се направи и со срце“, рече Инглиш.

Срцата на свињите имаат слична анатомија како оние кај луѓето, па токму затоа се користат и како модели на кои се вршат разни тестирања.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *