Коронавирусот е господар на камуфлажа: претежно се шири преку асимптоматски луѓе, кои се многу позаразливи од оние кои се видливо болни

Коронавирусот е исклучително заговорнички вирус, камуфлиран во ширењето многу поефикасно од неговите најблиски роднини.

Споредено со својот братучед САРС, кој делува како метафоричен митралез од добро утврден бункер, коронавирусот се чини дека е врвен снајпер кој е целосно споен со (навидум безопасна) околина. Светот е во војна не само против подмолен, туку и максимално невидлив непријател.

Новите студии во неколку земји, како и американските искуства од големата епидемија на коронавирус во Масачусетс, докажуваат дека таа претежно се шири асимптоматски, т.е. преку луѓе кои не покажуваат знаци на инфекција. До неодамна, американските официјални претставници во јавните настапи потенцираа дека вирусот најмногу се шири од луѓе кои кашлаат, имаат треска или имаат потешкотии при дишењето, и дека асимптоматското пренесување не е значаен фактор во ширењето на вирусот. Истиот став го делеа сите американски центри за контрола и превенција на болести.

Но, истрагата за неодамнешното проширување на коронавирусот во Масачусетс откри дека во најмалку 82 случаи, луѓето биле заразени од оние кои не покажале апсолутно никакви симптоми на инфекција, додека само шест лица можеле да лоцираат забележителен носител на болеста.

Можноста за асимптоматската трансмисија да е главно „превозно сретство“ на коронавирусот беше потврдена за време на последниот брифинг во печатот во Белата куќа од страна на американскиот координатор на одбраната против коронавирусот, д-р Дебора Биркс. Таа рече дека се прават интензивни напори за да се разбере улогата на лицата под 20-годишна возраст кои немаат „значајни и видливи симптоми“ во текот на оваа приказна.

Нивниот ризик од повеќе фатални форми на болеста е исклучително мал, но тие би можеле да бидат главните носители на оваа инфекција, како заради динамичноста и комуникативноста на нивниот животен стил, така и заради внимателно камуфлираните симптоми.

Неколку експерти интервјуирани од Си-Ен-Ен изјавија дека преносот на вирусот од луѓе кои се асимптоматски или имаат екстремно благ симптоматски одговор на инфекцијата е одговорен за многу поголем пренос отколку што се сметаше претходно. Мајкл Остерхолм, директор на Центарот за истражување на заразни болести на Универзитетот во Минесота, рече дека е „апсолутно јасно“ дека асимптоматската инфекција е главен двигател на тековната пандемија и затоа е многу тешко да се контролира.

Во написот во New England Journal of Medicine пред неколку недели, основачот на Мајкрософт, Бил Гејтс, беше меѓу првите што изрази загриженост за ширењето на болеста од страна на луѓе кои сè уште не развиле симптоми. Од ова тој смета дека КОВИД-19 е многу потешка инфекција од Блиско источнот респираторен синдром или сериозен акутен респираторен синдром (САРС), која се шири понатаму исклучиво преку јасно симптоматски луѓе.

„Асимптоматскиот и благо симптоматскиот пренос се главен фактор за ширење на„ Ковид-19 “, изјави за медиумите д-р Вилијам Шафнер, професор на Универзитетската школа за медицина„ Вандербилт “.

Во други земји низ целиот свет, сè повеќе се објавуваат научни извештаи за значајната улога на асимптоматски или благи симптоматски луѓе во пренесувањето на коронавирусот. Минатата недела, д-р Сандра Циесек, директор на Институтот за медицинска вирологија во Франкфурт, тестираше 24 патници кои штотуку пристигнале од Израел за коронавирус. Седуммина од нив одговориле позитивно на тестот, од кои четири немале видливи симптоми.

Д-р Циесек беше изненадена кога откри дека вирусното оптоварување на примероците земени кај асимптоматски пациенти е значително поголемо од вирусното оптоварување на примероците кај тројцата пациенти кои имаат симптоми. Вирусно оптоварување е мерка за концентрација на вирус во нечии респираторни секрети. Со други зборови, асимптоматските луѓе се многу поголеми и помоќни носители отколку луѓето со видливи знаци на болеста.

Дополнително истражување и математичко моделирање на коронавирус се шири во Кина, Сингапур и Белгија, исто така, сугерираат значителни стапки на распространетост кај луѓе кои сè уште не развиле појавни форми на инфекција. Студијата објавена од белгиските и холандските истражувачи неодамна покажува дека помеѓу 50 и 66 проценти од вкупно 91 лице во една група во Сингапур биле заразени од асимптоматски лица.

Истражувачите од Канада, Холандија и Сингапур дошле до прелиминарна пресметка според која инфекцијата се пренесувала во просек од 2,5 до 3 дена пред почетокот на симптомите кај носителите на секоја локација.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *