ВИНИЧАНКАТА СТОЈМЕНОВА ЌЕ БИДЕ МИНИСТЕРКА ЗА ДИГИТАЛНА ТРАНСФОРМАЦИЈА ВО СЛОВЕНЕЧКАТА ВЛАДА

ВИНИЧАНКАТА СТОЈМЕНОВА ЌЕ БИДЕ МИНИСТЕРКА ЗА ДИГИТАЛНА ТРАНСФОРМАЦИЈА ВО НОВАТА СЛОВЕНЕЧКА ВЛАДАСтојменова е родена 1985 година во Македонија, а во 2002 година се преселила во Марибор.(Фото:СДК.МК)

Мандатарот за словенечка влада, претседателот на Движењето Слобода Роберт Голоб, кажа дека кандидат за министер за дигитална трансформација ќе биде Македонката Емилија Стојменова Дух.

Таа на неодамнешните избори беше кандидат на Социјалдемократите, но во вторникот ја напушти партијата и сега е кандидат за министер на партијата на Голоб.

“Движењето Слобода ме препозна како личност која може да помогне со носење на ефективна и успешна дигитална трансформација и јас сум им благодарна за тоа” изјави Стојменова за Н1.

Стојменова е родена 1985 година во Македонија, а во 2002 година, а по завршување на вторa година во природно-математичката гимназија во Виница се преселила во Марибор. Стојменова е професорка на Факултетот за електроинженеринг на Универзитетот во Љубљана.

Извор: sdk.mk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *