Да не се заборави!

1957.- Во Прилеп умре Методија Андонов – Ченто, македонски револуционер и државник, прв претседател на Иницијативниот одбор за свикување на Првото заседание на АСНОМ и борец за правата и слободата на македонскиот народ, за вистината на Македонија. Во 1946 година со пресуда на Окружниот суд во Скопје, е осуден според Законот за кривични дела против народот и државата и тоа со лишување од слобода 11 години. Умре како маченик, а е рехабилитиран во октомври 1990 година. Роден е во Прилеп, на 17 август 1902 година.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *