KОИ НАВИКИ ПРЕДИЗВИКУВААТ АКНИ?

Веројатно вие го миете лицето секој ден за да се заштитите од досадните мозолчиња. Излегува, сепак, дека некои од нашите секојдневни навики може да бидат причина за појава на акни. Дали се препознавате себеси во некои од овие навики?

Допирање на лицето цело време

Лизгањето на рацете по лицето може да биде потсвесно однесување, кое сепак ја оштетува кожата. На овој начин можете да ги префрлите бактериите од рацете на лицето предизвикувајќи акни.

Го пропуштате тушот пред тренингот

Пред да заминете во салата, осигурајте се дека сте поминале низ тушот за брзо туширање. Потта по облеката и лесно може да ги заглави порите, предизвикувајќи акни. Затоа по тренингот тушот е задолжителен.

Земате додатоци на протеини од сурутка

Протеинот од сурутка може да ги има истите ефекти врз кожата како и потрошувачката на премногу млеко. Тоа предизвикува ослободување на инсулин од панкреасот и ова може да предизвика појава на акни.

Мобилниот телефон

Некои од бактериите што се на телефонот може да ја оштетат кожата кога ќе паднат на лицето.

Спиете во валкани постелници

Постелнината собира габи, бактерии, прашина, грини и мртви клетки на кожата, а изложување на нив носи голем ризик за развој на акни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *