1,5 милион Македонци користат интернет, а над еден милион се корисници на Facebook

Според податоците на специјализираниот интернет портал Internet World Stats, 1.503.315 македонци користат интернет, што претставува 72,2 проценти од вкупното население, а милион луѓе ја користат социјалната мрежа Фејсбук.

Според порталот, од вкупно 7.519.028.970 жители во светот, 3.885.567.619 луѓе користат интернет или 51,7 проценти.

Од вкупно 822.710.360 жители на Европа, 659.634.487 користат интернет или 80,2 проценти.

Во Исланд и Норвешка најмногу се користи интенетот или речиси 100 проценти од населението.

 

Од земјите во регионот повеќе од Македонците интернет користат во Словенија (75,5 проценти) и во Хрватска (74,4 проценти). Зад Македонија се рангирани Црна Гора (69,9 проценти), БиХ (69,3), Грција (69,1), Србија (67,1), Албанија (66,4) и Бугарија (59,8 проценти).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *