Ќе нема прегледи и рецепти : Почнува тридневниот штрајк на матичните лекари

Приватните лекари од денеска до 7 септември нема да работат со пациенти и нема да издаваат рецепти, но ќе бидат на нивните работни места и ќе примат само итни случаи, на штрајкот со кој бараат покачена капитација.

-Нашите проблеми се кажани и пренесени, поголемиот дел од нашите барања не се пари, промените треба да се исполнат бидејќи се е во интерес на народот, кажа за „Локално“, др. Лилија Чолакова Дервишова претседател на Здружението на приватни лекари (ЗПЛРМ), која напоменува дека матичните лекари долго и трпеливо чекаат да се најде решение за нивните проблеми.

-Платите на наставниците им се покачија, исто така тоа се случи и со лекарите од јавниот сектор, полицијата, матичарите… ние толку толерантно чекаме со години да се најде решение за нашите барања. Сме останале во оваа држава за да работиме. Немам млади кадри, а ни се потребни за работа и тоа во помалите градови. Со сите нови покачаувања, многу е тешко еден лекар да егзистира, појаснува докторката.

Матичните доктори тврдат дека реформите кои ги бараат нема да бидат на товар на буџетот туку се само административни и технички.

„Пациентите не смеат да трпат поради незадоволството на матичните лекари“

Министерот за здравство Беким Сали не го поддржува најавениот штрајк на матичните лекари од 5 до 7 септември, бидејќи, според него, не може преку пациенти да се бојкотира работа и да се даваат повици за масовно земање упати и терапии.

Целиот текст ОВДЕ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *