Финансиската полиција истражува злоупотреби на спортските ваучери (#СамоПрашај)

Финансиската полиција истражува злоупотреби на спортските ваучери

  • Ваучер-системот подразбира, сумата која му е одредена на клубот или федерацијата да може да ја реализира преку компанија која остварила добивка, а за возврат фирмите кои го помогнале спортот на овој начин да добијат даночно олеснување.
  • Во 2018 година воведувањето на ваучери за финансирање на спортот беше најавено како систем за заштита од финансиски малверзации при спонзорирањето, тоа набрзо по воведувањето покажа дека има серија фалинки.
  • Главниот проблем во битката со оние кои земале процент за реализација на ваучерот е тоа што засегнатите се жалеле во Агенцијата за млади и спорт, но никој не пријавил директно.
  • Од Финансиската полиција потврдуваат дека има истрага за овој случај, а иницијативата е на Агенцијата за млади и спор која ги доставила документите и до Обвинителството за организиран криминал.

Воведувањето ваучери за финансирање на спортот во земјава требаше да биде систем кој ќе ја заштити државата од финансиските малверзации кои се правеа додека во сила беа претходните Закони со кои се овозможување спонзорирање во спортот. Вака, власта во 2018 година помпезно го најави ваучер-системот како сигурен начин за избегнување на перењето пари кое тврдеа тогаш го овозможувал Законот донесен од претходната власт.

Ваучер-системот подразбира, сумата која му е одредена на клубот или федерацијата да може да ја реализира преку компанија која остварила добивка, а за возврат фирмите кои го помогнале спортот на овој начин да добијат даночно олеснување.

Целата вест прочитајте ја ТУКА

Извор: САМО ПРАШАЈ

Leave a Reply

Your email address will not be published.