Фејсбук ќе детектира лица со самоубиствени мисли

Фејсбук ќе детектира лица со самоубиствени мисли

28 Ноември 2017 kamenica.mk

Фејсбук најави дека ќе создаде систем со вештачка интелигенција, со цел да ги детектира брзо членовите на социјалната мрежа, кои имаат самоубиствени мисли. Иницијативата има за цел навреме да им помогне на овие луѓе.
Технологијата ќе бара автоматски индикации за самоубиствени мисли во објавите на корисниците, како и во клиповите на „Фејсбук Лајф”.

Доколку постојат такви индикации персоналот на Фејсбук ќе биде информиран брзо, како и организациите, специјализирани за помош на луѓето со самоубиствени мисли. Системот со вештачка интелигенција ќе испитува не само пораките на членовите на мрежата, туку и одговорите на нивните пријатели.

Фејсбук веќе има поставено алатки за дејствување, овозможувајќи им на корисниците да дадат сигнал, ако сметаат дека нивниот пријател сака да стави крај на својот живот, но системот со вештачка интелигенција ќе овозможи побрзо да се пренесуваат информациите за таквите лица и дури да се детектираат сигнали, кои членовите на мрежата можеби не ги забележале.

По периодот на тестирање во САД, Фејсбук ќе  го разгранува системот и надвор од земјата за да биде достапен насекаде, со исклучок на ЕУ, вели Гај Роузен, потпретседател на Фејсбук, одговорен за управувањето на производите на компанијата. Личните податоци во ЕУ се заштитени со построги закони од оние во САД.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *