Учениците носат ранци ѝ до 10 килограми. Дали внимаваме на правилото 10 проценти?

РОДИТЕЛИТЕ треба да издвојат цело богатство за училишна опрема, а на крајот таа буквално паѓа на изнемоштениот грб на децата, чии тела растат и се развиваат.

Училишните чанти полни со книги не смеат да надминуваат 10 проценти од телесната тежина на детето. Истражувањата покажуваат дека 65 проценти од болките кај децата во вратот и рамениот појас и 35 проценти во лумбалниот ‘рбет се јавуваат како последица на тешки чанти и ранци, велат физиотерапевтите.

Според нив, ранецот мора да биде цврст и да има широки ремени, а детето да го носи на двете рамења. Препорачливо е да користите ремени за да го фиксирате околу половината, а исто така се советува рамномерно да го наполните ранецот, што значи дека потешките предмети треба да се стават поблиску до ‘рбетот.

Сепак, и покрај правилото од 10 проценти, учениците од пониските одделенија во чантата носат во просек по десет книги. Има моливи со моливи, фломастери, боички, линијари… Потоа ужина, шише вода, а понекогаш и опрема за физичко образование.

Експертите препорачуваат децата да се занимаваат со физичка активност со цел нивното тело да се развива здраво, а зајакнувањето на мускулите ќе помогне и при носење тежок ранец.

Денес има ранци на тркала што може да се влечат, што може да биде олеснување за најмалите. Ранците на учениците до четврто одделение тежат во просек од три до седум килограми, додека од петто оваа тежина не е помала од седум килограми. Некои ранци тежат и до 10 килограми.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *