Трите дечиња од делчевско Илиово, повеќе нема да седат дома, од понеделник се на училиште (ММС)

Семејството Спасевски од делчевско село Илиово е едно од ретките млади семејства кои се занимаваат со сточарство и се задоволни од тоа што го работат. Живеејќи во прилично чиста средина чуваат крави, кози и живина, произведуваат млеко и задоволни се од навремената исплата на субвенциите. Во период кога има услови активно собираат и печурки, со што дополнително го зголемуваат семејниот буџет, кој иако се невработени со сопругата, според кажувањата на младиот Томчо Спасевски, им е доволен за убав живот на село.

Сепак, оваа идилична слика за младиот брачен пар ја нарушува еден проблем кој се провлекува во последните неколку години, а тоа е патувањето на нивните три деца до училиште. Проблемот е во тоа што до првата најблиска автобуска постројка, каде возило е задолжено да ги земе учениците, има околу 4,5 километри. Бидејќи Томчо и сопругата поради обврски, велат, дека не се во можност секојдневно да ги носат до определното место, бараат возилото кое е задолжено за превозот да ги зема од пред нивната куќа.

Но, секоја приказна има среќен крај па и оваа за трите дечиња од Илиово. Во текот на денешниот ден превозникот на родителот му навестил дека е најден возач кој ќе ги зема дечињата од нивниот дом и ќе ги носи до посочената автобуска постројка со што веќе нема да мораат да седат дома, туку ќе следат настава како и нивните другарчиња. Информацијата ја потврдија од училиштето и изразија задоволство што овој горлив проблем се решава.

– Оваа година немаше печурки, а другите години добро беше. Околу 30 илјади земав годинава од нив, од сточарството состојбата е „од нив за нив”, а највеќе има од печурките. Чуваме кози, нешто крави, околу десетина говеда и тоа е. Дневно продаваме до 40 литри млеко, задоволни сме редовно од субвенциите, вели Томчо Спасевски.

Целиот текст можете да го прочитате ОВДЕ

Извор: ММС.МК

Leave a Reply

Your email address will not be published.