ТАЖНА ВЕСТ: Почина маестро Милан Завков

Во својата 61-ва година од животот, почина големиот Милан Завков, маестро и македонски виртуозен хармоникаш и музички творец, соопшто на Фејсбук Росана Сариќ Тодоровска.

This image has an empty alt attribute; its file name is eosana-za-milan-zavkov.jpg

 

Завков хармоника започнал да свири кога имал 8 години. Првиот обид го имал на 14 години, кога бил дел од оркестарот на Ѓорѓи Димчевски во ансамблот „Млад Танец“. Во раните години, Завков свирел во КУД „Мирче Ацев“. Во времето кога се запишал на студии, немало отсек за хармоника. Така, тој дипломирал на музичката академија во Скопје, а главен инструмент му бил контрабас. Со октетот „Македонија“ ја снимил својата прва плоча, во 1970 година со четири ора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *