Субвенции за земјоделците ќе има, но моделот на исплата ќе се менува радикално

Субвенции за земјоделците ќе има, но моделот на исплата радикално ќе се менува. Досегашната пракса покажа дека големи суми на буџетски средстава завршуваа во земјоделието, но очекуваните ефекти изостанаа. Токму поради ова, нештата во овој дел мора да се менуваат, смета минстерот за земјоделство Николовски:

  • Ќе носиме нови развојни мерки, Ние од ЕУ добивме еден милион евра за анализа на моделот на исплата на субвенции кој мора да се менува. Мора да се насочиме и кон искористување на сите средства што Европа преку различни програми ги нуди, а кои досега не биле целосно искористени, истакна минстерот за земјоделство, Љупчо Николовски.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *