Софија Ситновска и Миле Ѓорѓијоски специјални гости на интерактивен настан во организација на Национален совет на Македонците во Србија

Во рамките на проектот “Себе си во походи” одобрен од Министерството за култура, НАЦИОНАЛЕН СОВЕТ НА МАКЕДОНЦИТЕ ВО Р.СРБИЈА и ЗГМНЗ “Илинден” Јабука организираа интерактивна работилница за најмалите ученици од ОУ “Гоце Делчев” од Јабука.

 

 

Специјални гости од Македонија беа младата илустраторка Софија Ситновска од Македонска Каменица и Миле Ѓорѓијоски од Делчево, еден од најпознатите македонски афористичари, обајцата постојани соработници на НИУ “Македонски информативен и издавачки центар”, Панчево. Исто така, на настанот беа присутни и Хистина Деолска, сликарка, поетеса и врвен ентаустичар и Влатко Ситновски, поет.

 

 

– Најмалите научија многу за афоризмот, нови сликарски техники, се запознаа со убавините на Македонија низ поезијата, а најдобрите илустратори ќе бидат објавени во заедничка Сликовница на илустрации на ученици од ОУ “Гоце Делчев” од Јабука – стои во објавата на фб профилот од Националниот совет на Македонците во Р. Србија

 

 

Во рамки на настанот беше промовирана книгата “Палави афоризмичиња” од Миле Ѓоргијевски и изложба на илустрации на Софија Ситновска, исто така во организација на Националниот совет на Македонците во Република Србија.

 

 

Повеќе на РТВ Панчево, РТВ Дунав, “Македонска Виделина” и “Зуница” и Макинфо порталот

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *