Роверот на Марс снимил „врата“ врежана во карпа на површината на планетата

Фотографијата направена од роверот Curiosity на Марс наводно покажува нешто што наликува на врата, а снимката повторно ја отвори дебатата за тоа дали има живот на Марс.

Верувањето дека интелигентен живот постои на други планети со години е предмет на дебата, а некои веруваат дека е можно вонземски живот да постои на друго место во вселената водејќи се од принципите на веројатност.

 

НАСА спроведе многу истражувања во обид да најде индиции кои одредуваат дали постои или не некоја интелигентна цивилизација на планетите во близина на Земјата.

Во оваа прилика протагонист е Марс поради неколкуте фотографии направени со камерата Mastcam на Curiosity Rover, кој е на црвената планета повеќе од една деценија.

Фотографиите се направени на 7 мај и се чини дека прикажуваат врата совршено издлабена на карпестата површина на планетата. Иако ова предизвика изненадување на социјалните мрежи и форумите како Редит, каде луѓето зборуваа за тоа дали фотографијата е доказ за постоењето на вонземјани, НАСА даде научно објаснување за интересен феномен.

Научниците на НАСА наведуваат дека постоењето на „волшебната врата“, како што некои ја нарекоа, е резултат на сеизмички движења кои се случуваат и на нашата планета. Експертите велат дека земјотресите на Марс се многу чести и дека „портата“ е резултат на расцепување на карпите по земјотресот што се случи на 4 мај.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *