Разводите во Македонија зголемени за 9,4% во однос на минатата година

Разводите во Македонија се зголемуваат секоја година, покажуваат податоците на Агенцијата за статистика. Зголемувањето во 2023 година е 9,4 отсто во однос на претходната година кога беа прекинати 1.765 бракови.

Но, зошто, и што ја тера двојката да го надмине секој предизвик, за да избегне развод. За да дознаеме, ја прашавме најстарата, генерацијата која можеби го гледала разводот како последно средство.

Граѓанин смета дека меѓу честите причини кои ги водат паровите до развод е и економската состојба.

„Многу млади се мажат, а ја немаат таа семејна свест, потоа и „немањето“ ги тера да се разделат попрво, имаат многу деца, 2-3, со што да ги заштитат, па сопругата. се разделува поради децата, дури неколку се мажат како млади, на млади од 18-20 години не е проблем да се омажи“, рече граѓанин.

Ни кажа и дека единствена кавга со сопругата е вкусот на храната.

„Понекогаш ако не сакав јадење со повеќе сол или маснотии, а помалку му кажував, понекогаш му кажував. Така да нема проблеми“, рече граѓанинот.

Друг граѓанин кусо одговори дека главен проблем на разводите е финансиската состојба.

За „Идаре“ немаат пари, немаат“, додаде граѓанинот.

Социологот Али Пајазити покажува неколку клучни точки за причините за разводи, желбата на младите парови за целосна слобода и никој да не им се меша во животот.

„Модернизацијата на животот го донесе тој личен товар и сака секој човек да биде индивидуа, односно да има свој простор на слобода и никој да не му се меша во животот. Финансиската состојба или економијата, која ни наметнува многу економски оптоварувања и барања, а во таа насока често не можеме да го постигнеме она за што сонуваме, не тера да ја обвинуваме другата страна, бидејќи другата страна е виновна за оваа економска стагнација и неможност да се фати ритам, а со тоа се создава средина на нетрпеливост, нетрпеливост“, изјави социологот Али Пајазити.

Ако ги погледнеме разводите според возраста на паровите, статистиката покажува дека најголем број разделби се случиле во возрасната група од 35 до 39 години, од кои 310 или 17,6% кај жените и 295 или 17,6% кај мажите. . Според времетраењето на бракот, најмногу разводи, 393 или 22,3%, се случиле помеѓу 5 и 9 години по бракот.

Извор: vocentar.mk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *