Отец Пимен со свој “Facebook” статус за Велигденските празници

Да не го сведеме Великиот Четврток на молерај на јајца.
Не е најголем христијанин оној што ќе исфарба најголем број на јајца или пак најубаво ќе ги украси, туку оној што во најголемо покајание ќе слезе со Христа до адот за да воскресне со него во Рајот.
И да си пружиме рака и “предавници” и “патриоти” и “трвдокорни” и “шарени” и “вмро-овчишта” и “комуњари” и да заборавиме барем во овие денови кога си спомнуваме за страдањата Христови на овие меѓусебни квалификации.
Затоа што Христос ги рашири рацете на крстот за сите да не прегрне, затоашто колку и да се делиме, сепак сите сме негови.
А и другите ќе не познаат дека сме негови само ако се љубиме меѓусебно.
За многу години драги ем мили мои!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *