ОД УТРЕ ПОЧНУВА СКРИНИНГОТ ВО ОСНОВНИТЕ УЧИЛИШТА

Foto

ОД УТРЕ ПОЧНУВА СКРИНИНГОТ ВО ОСНОВНИТЕ УЧИЛИШТА

Од утре почнува нов скрининг во основните училишта, каде што е зголемен бројот на новозаразени ученици, одлучи Комисијата за заразни болести.

Од комисијата велат дека покачените бројки го вклучиле алармот и е одлучено да се направи скрининг за да се покаже каква е трансмисијата. Скринигот ќе се одвива во основните училишта, а тестирањето треба да биде со согласност од родителите.

Од денеска препораките за лекување на ковид-19 се достапни на страницата на Министерството за здравство и ќе бидат достапни за сите лекари кои се вклучени во лекување на ковид-19.

Претседателот на комисијата, Александар Петличковски, изјави дека големата смртност од ковид во земјава не е резултат на непочитување на овие протоколи, туку се резултат на нашето запоставено здравје.

Препораките за лекување не се обврзувачки. Тие и досега се користеа за лекување на  пациентите, но во меѓувреме се менувале неколкупати согласно ситуацијата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *