ОДЛИЧНА ВЕСТ: Баскет Кам прогласена за екипа на годината. Анџелика Митрашиновиќ за најдобар играч на Македонија во 2021

Кошаркарската федерација на Македонија со свечена церемонија во просториите на хотелот Лимак во Скопје ги прогласи најуспешните кошаркари и кошаркарки за 2021 година. Епитетот најдобар кошаркар му припадна на Андреј Магдевски, додека признанието за најдобра кошаркарка го доби Анџелика Митрашиновиќ, која минатата година со Баскет Кам ја освои двојната круна во домашното првенство.

КФМ, меѓу другото, избра и најуспешни клубови, тренери и спортски работници за изминатава година. Епитот најдобар клуб во сениорска конкуренција го понесе КК МЗТ Скопје Аеродром, додека во женската конкуреција истиот и припадна на ЖКК Баскет Кам. Признанијата за најдобри тренери ги добија Горан Самарџиев во машка и Александар Ашаданов во женска конкуренција, исто така тренер со кој Баскет Кам ја донесе двојната шампионска титула во Македонска Каменица.

Посебни награди добија и членовите на кошаркарската селекција на Специјалната олимпијада, а постхумано им беа доделени пофалници на Благоја Георгиевски – Буштур, Анте Дуковски, Марјан Лазовски, Војислав Зивчевиќ и Драган Василевски.

НАЈДОБРИТЕ ВО МАКЕДОНСКАТА КОШАРКА ЗА 2021 ГОДИНА

⋅ Најдобар кошаркар: Андреј Магдевски – Плоешти, Романија

⋅ Најдобра кошаркарка: Анџелика Митрашиновиќ – Тарбес, Франција (Баскет Кам Македонска Каменица)

⋅ Најдобар млад кошаркар: Теодор Симиќ – Барселона, Шпанија

⋅ Најдобра млада кошаркарка: Михаела Алексовска – Крива Паланка

⋅ Најдобра машка екипа (сениори): МЗТ Скопје Аеродром

⋅ Најдобра женска екипа (сениорки): Баскет Кам Македонска Каменица

⋅ Најдобра машка екипа (младински лиги): Работнички

⋅ Најдобра женска екипа (младински лиги): Бадел 1862

⋅ Најдобар тренер на машка екипа (сениори): Горан Самарџиев – Еуро Никел 2005

⋅ Најдобар тренер на женска екипа (сениорки): Александар Ашаданов (Баскет Кам Македонска Каменица

⋅ Најдобар тренер на машка екипа (младински лиги): Андреј Апостолски Лечиќ – Работнички

⋅ Најдобра тренерка на женска екипа (младински лиги): Анета Глигорова – Бадел 1862

⋅ Најдобар играч во 3 на 3: Ервин Цого – Кино Влае

⋅ Најдобра екипа во 3 на 3: Кино Влае

⋅ Најдобар кошаркарски судија: Игор Митровски

⋅ Најдобар македонски репрезент во странство: Емил Рајковиќ – Автодор Саратов, Русија

⋅ Најдобра младинска репрезентативна селекција: Женската репрезентација под 16 години

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *