Колку и каква физичка активност е потребна за да се заштитите од хроничнo заболувањe?

 

Според голем број на испитувања, постои силна поврзаност помеѓу физичката активност и зголемениот ризик од некои заболувања. Резултатите покажуваат дека мора да се движиме многу повеќе во однос на сегашните препораки.

Не е изненадување дека активниот животен стил може да обезбеди заштита од различни здравствени проблеми. Но, колку и каков тип на физичка активност е најдобра е сеуште предмет на несогласување.

Анализата на резултатите од 174 истражувања кои ја обработувале

поврзаноста на физичката активност со барем едно хронично заболување

(рак на дојка, дијабет, срцеви заболувања и мозочен удар), покажала дека

луѓето кои имале најмногу физичка активност во текот на неделата, имале најмала шанса да заболат од ваков вид на хронични заболувања.

Во прилог шематски приказ за начинот на кој треба секојдневно да се практикуваат физичките активности:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *