Како да го мотивирате детето да учи и да ги извршува домашните задачи на време?

Ако имате проблем што вашето дете е многу тешко да го мотивирате да учи и претпочитува да поминува време играјќи игри или да се занимава со некои други активности, тогаш треба да размислите како можете да го охрабрите да учи.

Одложувањето на одговорностите и задачите поврзани со училиштето може негативно да влијае на детето со тоа што тие нема да ја развиваат својата одговорност за обврските што ќе бидат многу важни за нив подоцна во животот.

 

 

Детето сигурно треба да има посебно време за одмор и забава, но мора да знае и кога е време да го „загрее столот“.

Не е лошо ако од време на време го наградувате вашето дете затоа што постигнува добар успех на училиште. Згора на тоа, психолозите сметаат дека тоа може да има позитивен ефект врз детето, така што тој продолжува да постигнува добри резултати.

И, сигурно би ве мотивирале различните награди што би ги добиле од вашиот работодавец, па зошто да не и вашето дете?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *