Жителите на Блатец повикуваат на блокада! Се противат на изградбата на хидроцентрала на река Блатешница

Жителите на Блатец, поради сложеност на ситуацијата и повторно активирање на работните активности за изградба на мини хидроцентралата на река Блатешница, повикуваат на блокада

 

Протестот “Стоп за градба на хидроцентралата”, како што на Facebook обави Месна заедница Блатец, ќе се одржи во понеделник на 16.05.2022 година, со почеток од 06:30 часот, наутро пред црквата “Св. Пророк Илија”.

Организаторите на протестот бараат масовно присуство на жителите на Блатец, како јасно би го изразиле својот став против изградбата на минихидроценралата. Според напишаното во еден од текстовите на фејсбук профилот наречен Месна заедница Блатец “изградбата на малите хидроцентрали без соодветно почитување на препораките за заштита на животната средина ќе нанесат голема штета на природата, биолошката разновидност и на квалитетот на водата за пиење”.

 

 

Невладините организации повторно побараа од Владата да ги запре сите планирани мали хидроцентрали што се наоѓаат во национални паркови, заштитени подрачја или подрачја за кои е почната постапка за прогласување на заштита.

 

https://www.facebook.com/profile.php?id=100022264382396

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *