Еве кои земји имаат најголем процент на автомобили со лажна километража

Статистиката покажува дека вообичаено поминуваме 5 до 7 години возејќи ист автомобил. Тоа значи дека продавачите на половни автомобили може да имаат и 2 прилики да не измамат за една деценија! Значи, колку е ризично денес да се купи користен автомобил?

Се испостави дека одговорот зависи од земјата во која живеете, пишува Карвертикал.

Конкретно, балтичките земји како единица имаат најлоши бројки врз основа на наодите. На прво место е Летонија, со над 24% од прегледаните возила кои покажуваат знаци на неовластено отворање на километражата. Не заостануваат Естонија и Литванија кои ги заземаа 3-то и 4-то место.

Сепак, балтичките земји се мал пазар. Кога станува збор за голем број возила со ваков тип на измами, треба да се погледне уште на исток и југ, во земји како Романија (второ место), која има стапка на враќање од речиси 20%, како и Русија и Украина.

Се издвојуваат и Полска (12%) и Унгарија (14%), како и Чешка, Словачка, Словенија, Хрватска, каде што околу 10% од сите автомобили имаат вратена километража.

Овој проблем е поретко во побогатите западноевропски земји, каде што луѓето имаат тенденција да купуваат понови автомобили. Но, сепак, проблемот таму е почест отколку што мислат повеќето луѓе! Колку е скапа измамата со лажна километража?

Проблемот со измамите со километражата е што тоа е „тивок“, но скап проблем. Според Европската комисија, измамата со километражата предизвикува штета од околу 9,6 милијарди евра годишно.

Многу користени автомобили во Источна Европа доаѓаат од пазарите во Германија, Франција, Белгија, Холандија и Италија. Дури 30% до 50% од овие автомобили продадени преку границите имаат лажна километража. И додека економската штета може да биде тешко да се пресмета, механизмот е прилично едноставен:

● Кога купувате автомобил со лажна километража, преплаќате (приближно 25%)

● Ќе плаќате уште повеќе за поправки

● Ќе ви биде навистина тешко да го продадете автомобилот во иднина

Како да избегнете автомобили со вратена километража

За жал, немаме причина да веруваме дека измамата со километражата ќе стане помал проблем во 2022 година и понатаму. Ова кривично дело тешко се казнува, и затоа што тешко се пронаоѓаат сторителите и затоа што казните не се многу чести.

Овде, повторно, ја гледаме разликата помеѓу Западна Европа, каде што поместувањето на километражата наназад е сериозно кривично дело и властите се поспособни да го спроведат, и Источна Европа, каде што едноставно не е толку страшно.

Затоа, најдобро е купувачот да ја провери историјата на автомобилот. Ако го погледнете бројот на шасијата на кој било автомобил, можете да видите како неговата километража се променила со текот на времето. Ова ќе ви помогне да избегнете измамници и да изберете само автомобили со вистински отчитувања на километражата.

Со оглед на недостатокот на чипови што ги мачат производителите на автомобили, пазарот на половни автомобили веројатно ќе биде попопуларен од кога било, па затоа е добра идеја да бидете подготвени за сите трикови што дилерите можат да ги смислат!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *