Доаѓаат два неработни понеделника и продолжени викенди

За сите граѓани на РМ
17 април (понеделник), Велигден, вториот ден на Велигден според православниот календар
1 Мај (понеделник), Ден на Трудот
24 Мај (среда), „Св. Кирил и Методиј“ Ден на сесловенските просветители
27 мај (сабота), првиот ден на Рамазан Бајрам
2 Август (среда), Ден на Републиката
8 Септември (петок), Ден на независноста
11 Октомври (среда), Ден на народното востание
23 Октомври (понеделник), Ден на Македонската револуционерна борба
8 Декември (петок), „Св. Климент Охридски”
***Доколку државните празници и празниците на РМ паѓаат во недела, наредниот ден се смета за неработен.

За граѓаните од православна вероисповед
6 јануари (петок), Бадник, ден пред Божик
19 Јануари (четврток), Богојавление (Водици)
14 април (петок), Велики Петок, петок пред Велигден
1 јуни (четврток), Духовден, петок пред Духовден
28 август (понеделник), Успение на Пресвета Богородица (Голема Богородица)
За граѓаните од католичка вероисповед
17 април (понеделник), Велигден, вториот ден на Велигден
1 Ноември (среда), Празникот на сите светци
25 Декември (понеделник), првиот ден на Божик
За граѓаните од муслиманска  вероисповед
2 септември (сабота), Курбан Бајрам, првиот ден на Курбан Бајрам

За граѓаните припадници на албанската заедница во РМ

22 Ноември (среда), Ден на Албанската азбука

За граѓаните припадници на српската заедница во РМ
27 Јануари (петок), Свети Сава

За граѓаните припадници на ромската заедница во РМ
8 Април (сабота), Меѓународен ден на Ромите

За граѓаните припадници на влашката заедница во РМ
23 Мај (вторник), Национален ден на Власите
За граѓаните припадници на еврејската заедница во РМ
30 септември (сабота), Јом Кипур, првиот ден на Јом Кипур

За граѓаните припадници на бошњачката заедница во РМ
28 Септември (четврток), Меѓународен ден на Бошњаците

За граѓаните припадници на турската заедница во РМ
21 Декември (четврток), Ден на настава на турски јазик

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *