ВО ЦЕЛА ЕВРОПА НЕМА СНЕГ НИ ЗА ЛЕК

Додека САД подолг период мрзне во екстремно ниски температури и снег цела југостиочна и источна Европа е во очекување на истиот и навистински зимски температури на воздухот.

Во цела југоисточно но и источна Европа овој период владее невообичаено топло време за овој дел од годината проследено со невообичаено виоки температури кои се за околу 10тина па дури и повеќе степени повисоки од просечните за овој дел од годината.

Токму поради повлекување на поларните јадра од САД према Атлантикот над нашите краишта од јужните географски широчини дојде до продор на невообичаено топла воздушна маса од јужните географски широчини.

Исклучок се котлините и речните долини каде на повеќе места има магла, ниска облачност и намалена видливост патака на овие места температурите на воздухот се нешто пониски што е и многу нормално но и оваа магла е сосема очекувана.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *