Во Македонија дневно се разведуваат по 40 парови

Директорот на Социјалниот центар, Изеир Мемеди вечерва во „10 Минути“ на ТВ21 откри дека загрижувачки е големиот број барања за развод.

Тој откри дека дневно пристигнувале околу 30-40 барања за развод. Според него, ова е вознемирувачко.

„Немаме здрава иднина, секој ден имаме по 30-40 случаи за развод“, вели Мемеди.

Тој вели дека за да ги информира граѓаните за нивните права, главно во однос на семејното насилство, бидејќи има многу барања упатени лично до него, ќе организира отворени денови во регионалните центри во Скопје.

„Ќе направиме промени, бидејќи разделбата на семејството или семејното насилство кои се во процес, има барања јас како директор да влијаам на тие процеси, но не можам да влијаам иако од тоа директно зависи иднината на едно дете или семејство. За жал, ни јас како директор не знаев. Мислев дека Социјалното осигурување е само право на човекот, третата помош… Тоа е нешто за кое многу малку граѓани се информирани а тоа е семејно насилство, разделување на семејството, право на сопственост, грижа за децата… За жал, Изненаден сум што немаме здрава иднина. Секој ден по 30-40 предмети за развод доаѓаат. Зборуваме само за Скопје“, рече Мемеди.

Извор: Во Македонија дневно се разведуваат по 40 парови | 4NEWS.mk

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *