Во здраво тело: Методи за одзатнување на нос

Затнататиот нос е карактеристично нешто за есенските и зимски денови, а дополнително може да доведе до главоболка, замор, па дури и до болка во очите и ушите.
Руската терапевтка Маргарита Левченко покажа неколку вежби за тоа како точно со помош на масажа да се ослободите од оваа „досада“.
Неопходно е да се откажете од оваа постапка ако имате висока температура или гноен бактериски синузитис, ако имате рак и воспалителни болести на кожата.


Вежба 1
Започнете хоризонтално движења во областа на брадата и образите. Не масирајте премногу силни и не притискајте непотребно.
Вежба 2
Со маркери на двете раце масирајте ги точките кои се наоѓаат на почетокот на веѓите и под внатрешниот агол на очите.
Вежба 3
Ставете ги прстите кај горниот дел на носот, така како што е прикажано на сликата и останете неколку секунди во таква позиција.
Вежба 4
Свиткајте ги рацете во тупаница и со палците масирајте ја областа на максиларните синуси. Направете нежна масажа, без да предизвикуваат болка на овој и онака чувствителна дел од лицето.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *