Во Германија некои градови ги исклучуваат уличните светла поради штедење

Некои германски градови одлучија да го скратат времето во кое се вклучуваат уличните светилки за да заштедат на електрична енергија, чија цена продолжи да расте од февруари како резултат на руската инвазија на Украина.

Исклучувањето на уличното осветлување е една од низата мерки што моментално ги разгледуваат градовите, вели Александар Хандшух од германската асоцијација на градови и општини.

Но, за многу градови единствената опција е дополнително да се скрати времетраењето на уличното осветлување, според анкетата спроведена од ДПА.

Од 1 јуни во градот Вајмар уличното осветлување ќе биде вклучено половина час подоцна и исклучено половина час порано, мерка првично планирана за лето.

Вообичаеното време во кое светат светлата во зима ќе се скрати за само 10 минути, соопшти градската управа. Кратењата, кои заштедуваат до 100.000 киловат-часови годишно, ќе заштедат до 40.000 евра по сегашната цена на енергијата.

Властите во западниот град Мајнц имаат намера и да го скратат времетраењето на градското осветлување на пешачките и велосипедските патеки, а на некои места веќе е намалено за 50 отсто. Тие планираат да воведат и улично осветлување кое ќе се вклучува кога ќе минуваат пешаци или велосипедисти.

Благодарение на сензорите, уличното осветлување во Дармштат ќе биде вклучено во зависност од тоа дали се користат патишта. Приближно половина од градскиот буџет за електрична енергија се троши на улично осветлување, објави неодамна државното министерство за економија во Хесен.

Но, источните градови Лајпциг и Дрезден не сакаа да го скратат времетраењето на градското осветлување поради можното влијание врз безбедноста на патиштата. Сепак, јавноста најмногу сака јавното осветлување да остане подолго вклучено, тврди портпаролот на регионот Олденбург.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *