ВНИМАВАЈТЕ! Измамените корисници ги загубија своите профили на Фејсбук

Корисниците се жалат на лошата комуникација со Мета, компанија во сопственост на Фејсбук.

 

 

Бројни корисници на Facebook ги загубија своите сметки на платформата откако добија известување за прекршување на авторските права, што секако е лажно, но за жртвите на оваа измама беше доволно убедливо да ги предадат своите кориснички имиња и лозинки на измамниците.

Жртвите се жалат на лошата комуникација со Мета, компанијата сопственик на Фејсбук, која не им помогнала во обидите да ги вратат украдените сметки.

 

 

Оваа измама не е нова. Поточно, таа беше присутна на платформата и минатата година, како и во поголемиот дел од 2023 година, но значително се интензивираше во последните недели.

Жртвите пријавија дека нивните сметки се преименувани во „Мета авторски права“ и понекогаш суспендирани. Некои корисници рекоа дека доживеале измама со кредитни картички, претрпеле штета од блокирани деловни сметки или изгубиле слики што ги објавувале со години.

Хакираните сметки на некои корисници биле користени за споделување експлицитна или насилна содржина.

Ако сте сериозен прекршувач на авторски права, тоа ќе се појави во вашите известувања, а не во Messenger или е-пошта.

Ако не ја познавате личноста која ви ја испратила пораката, нема причина да ја отворите врската што ви ја испратила. Ако ја знаете личноста која ви ја испраќа пораката, тестирајте ја – поставете прашање на кое само вие и таа личност го знаете одговорот. Ако не може да одговори, веднаш блокирајте ја и пријавете ја сметката.

Можете да пријавите на Facebook дека вашата сметка е хакирана на facebook.com/hacked.

Ако сè уште не сте го направиле тоа, вклучете ја автентикацијата со два фактори, така што ако некој се обиде да се најави на вашата сметка со вашата лозинка, ќе бидете известени.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *