10 интересни факти за Дедо Мраз

Санките на Дедо Мраз веќе се наполнети со подароци и елените се во хангар во очекување на дозвола за полетување, па додека ние ги броиме деновите до пристигнувањето на добриот старец, ви нудиме неколку интересни факти за него…

  1. Називите Санта Клаус и Дедо Мраз не биле синоними до XVI век;
  2. Во најраните фотографии Дедо Мраз носи зелена наметка;
  3. Потеклото на Санта Клаус е вкоренето во холандските приказни за Синтерклас (Свети Никола);
  4. Холанѓаните сè уште го одбележуваат денот на светителот и разменуваат божиќни подароци на 6 декември;
  5. Потеклото на Дедо Мраз доаѓа од средновековни приказни во кои тој подарил подарок за Божиќ;
  6. Најраната позната употреба на името Дедо Мраз на англиски е од 1773 година во Америка;
  7. Со црвена наметка Дедо Мраз се појавува во 1931 година благодарение на рекламна кампања на Coca Cola;
  8. Најстарото училиште за Дедо Мразовци во светот е основано во 1937 година од Чарлс Хауард во Мичиген, САД;
  9. Во 2013 година Нелсон Мандела станува првата личност прогласена од премиерот на Гренланд за Дедо Мраз на годината;
  10. Современиот имиџ на добриот старец, кој управува санка со летечки елени и се спушта во оџаците, се должи на поема на Клемент Кларк Мур од 1823 година.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *