Типик (правилник) за начинот на кој се постат Рожденственските пости

… … ☦ … … ††† … … ☦ … …

Правило (типик) за тоа како се постат овогодинешните Рожденственски пости. Според уставот пропишан од Православната Црква овие пости се постат: понеделник, среда и петок на вода, вторник и четврток е дозволено да се употребува масло и вино, додека во сабота, недела и на големите празници е благословено и риба. Во табелата подолу се напишани и деновите кога овој пост е ублажен (според „Правила и одредби на Православната Црква за постот“ од Преподобен Гаврил Светогорец, Епископ Велички, кој советува оние што постат по типикот да не ги осудуваат оние што постат вака ублажено).
За дополнително ублажување и разрешување консултирајте се со Вашите духовници.
Имајте богоугодни пости.

fb_img_1480365050650

преземено од http://bogopodobie.weebly.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *