Сонцето го доближува човештвото до глобална катастрофа

Страшна опасност виси не само над американскиот континент, туку и над целото човештво. Вчера бевме сведоци на најмоќната ерупција на Сонцето и тоа се рефлектира врз магнетното поле на целата наша планета, пишува Лайф.ру.

Токму со него научниците ги поврзуваат природните катаклизми што се случуваат последните денови, кои до овој момент убија десетици луѓе и не се знае колку допрва ќе бидат жртвите.

Но, најопасната работа е – магнетна бура што Земјата сè уште не ја видела. Сонцето речиси експодираи – и тоа не еднаш, туку два, три пати … Оваа активност научниците ја категоризираа како индекс Х, што значи “екстремно високо ниво”.

Ова не беше случај и во текот на последните денови, но со двегодишен статут на ограничувања, што научниците го нарекоа “Сатаново плукање”.

За неколку минути, во вселената беа исфрлени еден трилион мегатон енергијаеквивалент на тротил. Оваа енергија е еднаква на она што човештвото може да го произведе за еден милион години. Секогаш при сончеви бури има “земјино ехо”.

На Флорида метеоролог сеч обидел да го сними ураганот “Ирма”, а наместо тоа е пренесен северен сјај, крајно невообичаено за овие простори. “Соларните синоптичари” предвидоа дека ќе се намали активноста на ѕвездата, но кој ќе им верува?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *