Распоред на Богослужбите за Страсната и Светла седмица во Светиот храм “Успение на Пресвета Богородица” во нашиот град

Светиот храм Св. Успение на Пресвета Богородица во нашиот град Македонска Каменица, Делчевско – каменичка Епископија, Македонска Православна Црква ОА објави Распоред на Богослужбите за Страсната и Светла седмица во храмот.

ВЕЛИКИ ЧЕТВРТОК: 02.05.2024 г.
– Вечерна со литургија на Св.Василиј Велики и општ маслосвет веднаш по литургијата.

-Чиноначалствува Неговото Преосвештенство Епископот Делчевски каменички г.Марко пречек во 08:00 часот .

-Читање на 12 – те страдални Евангелија со почеток од 17 : 00 часот .

ВЕЛИКИ ПЕТОК: 03.05.2024 г.
-Читање на Царски часови и Вечерна Богослужба со изнесување на Светата плаштаница со почеток од 07:00 часот .

– Оплакување на Гробот на Господ Исус Христос со пеење на статии, чиноначалствува Неговото Преосвештенство Епископот Делчевски каменички г.Марко со почеток од 18:00 часот .

ВЕЛИКА САБОТА: 04.05.2024 г.
– Полунокница со биење на камбаните во 23: 30 часот .
Објавување на Воскресението Христово, паскална утрена и света литургија на св.Јован Златоуст во 00:00 часот .05.05.2024

– Втор ден Велигден; светол понеделник; вмч.Георгиј (гурѓовден) 06.05.2024 г.
Утрена Богослужба со литургија на св.Јован Златоуст ,пречек на Надлежниот Епископ г.Марко со почеток во 07:30 часот

– Трет ден Велигден 07.05.2024 г. светол вторник утрена Богослужба со литургија на св.Јован Златоуст со почеток од 07:00 часот .

– Сите оние кој се исповедале и добиле благослов од своите духовници нека се причестат а децата до 7 годишна возраст можат истото така да се причестат без предходна подготовка!

Од управата на храмот Св. Успение на Пресвета Богородица во Македонска Каменица!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *