Поскапуваат половните автомобили во Бугарија

Цените на половните автомобили се зголемија за околу 30 отсто во текот на минатата година и ќе продолжат да растат. Тоа може уште повеќе да ги доближи до речиси новите, велат претставници на соодветните здруженија во Бугарија. Љубомир Доросиев од Здружението на увозници на половни автомобили вели дека цените на таканаречениот секундарен пазар се зголемени за најмалку 30 отсто.

„Очекувам отсега и оваа година цените на автомобилите да останат во истиот редослед, односно со повисоки цени. Бугаринот претпочита половен автомобил, додава Доросиев, посочувајќи дека: „Во 2022 година ќе бидат регистрирани околу 30.000 нови и 260.000 половни автомобили“.

Александар Костадинов од Здружението на увозници на нови автомобили вели дека заостанувањето на Бугарија со новите регулативи и недостигот на владина политика се едни од причините зошто Бугарите не купуваат нови автомобили. Во 2022 година се продадени околу 33 илјади нови автомобили, што е далеку од статистиката од пред ковид, кога беа продадени околу 43 илјади автомобили, забележува Александар Костадинов, објави „24Часа бг“.

„Никогаш цените на новите автомобили не биле толку блиску до цените на малку користените автомобили. Се надеваме дека оваа година ќе биде позитивна, но без очекувања „дека чуда можат да се случат“, додаваат трговците.

Извор: slobodenpecat.mk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *