Огромен интерес за натпреварот по убаво пишување одржан во рамки на Меѓународниот фестивал “Јаков од Камена Река” во каменичката деветолетка

Огромен интерес за натпреварот во Краснопис помеѓу учениците од II до IX одделение во ООУ “Св. Кирил и Методиј”, одржан во рамки на Меѓународниот фестивал “Јаков од Камена Река” – првиот македонски печатар. Свечената фестивалска вечер ќе се одржи во четвррок на 07. Декември 2023 година, со почеток од 18:00 часот, во Домот на култура во Македонска Каменица.

 

 

– Имавме две категории на натпреварувачи, една за ученици од одделенска настава и другата за учњниците од предметната настава. Тука, учениците ја демонстрираа вештината во пишување, препишувајќи ја песната ,,Денови,, од Кочо Рацин, – стои во објавата од училиштето, од каде додадоа дека, од одделенска настава учествувале 25 ученици, а од предметна учествувале 29 ученици.

– Најдобрите четири, по две од категорија, ќе учествуваат на Меѓународниот фестивал ,,Јаков од Камена Река” Македонска Каменица, каде следува финален натпревар во Краснопис како вештина на убаво пишување, – истакнуваат ос училиштето.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ ЗА ФЕСТИВАЛОТ: Македонска Каменица е домаќин на првиот Меѓународен фестивал организиран во чест на Јаков од Камена Река – првиот македонски печатар

 

Училиштето ги објави имињата на најдобрите ученици во двете категории:
Стефан Ангелов II б одделение, ментор Ленче Спасевска; Бисера Владимировска V б одделение, ментор Сања Ангеловска Крстевска; Миа Паунова VII б одделение, ментор Марина В. Стојановска; Јана Илиева VII б одделение, ментор: Марина В. Стојановска.

Честитки до пласираните ученици на Меѓународниот фестивал, учениците учесници во натпреварот и до менторите и членовите на Комисијата за вреднување на трудовите по Краснопис. Со желби за успех на финалниот натпревар на фестивалската вечер во четврток.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *