МНР со барање до македонските граѓани да ги информираат институциите кога патуваат во Катар

Околу 4.500 македонски граѓани, претежно млади, во моментов се на привремена работа во Катар, држава која од почетокот неделава е под блокада на земјите од Перскискиот Залив.

Кризата почна на 4 овој месец кога повеќе заливски држави ги прекинаа дипломатските односи со Катар, го изолираа и прекинувајќи ги авионските и бродските врски целосно го отсекоа од остатокот на светот. Нивното официјално објаснување е дека тоа го сториле затоа што Катар го финансира радикалниот екстремизам и со тоа го дестабилизира целиот блискоисточен регион.

Поради ваквиот развој на ситуацијата, македонското Министерство за надворешни работи упати совет до македонските граѓани пред патување во и од Катар, да го контактираат авиопревозникот, да се информираат за можните промени во термините и за начинот на нивното патување, а во случај на потреба, да се обратат до Амбасадата на Република Македонија во Доха или директно во Министерството за надворешни работи на РМ.

Оттаму ги посочуваат контакт телефоните во МНР + 389 2/3110 322 и + 389 2/3110 333, и во Македонска амбасада во Доха 00 974 5006 7044.

Во целата оваа ситуација под прашање се става и реализацијата на авионската линија Скопје – Доха и обратно, што од 17 овој месец, поточно од следната сабота, треба да ја реализира Катар Ервејс. Букирањето на билетите е во тек, но се уште нема официјална информација дали овие летови ќе се реализираат.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *