Митови и заблуди за кафето кои треба да ги знаеме

Митови и заблуди за кафето кои секој треба да ги знае

Во разновидниот и сложен свет на кафето, одвојувањето на фактите од фикцијата овозможува поинформирано и попријатно искуство во уживањето во овој глобално популарен црн пијалок.

Во светот на кафето, љубителите на кафе и оние кои навистина не го сакаат тој сеприсутен црн пијалок, постојат многу митови и заблуди. Од погрешното верување дека кафето потекнува од зрна до верувањето дека европското кафе потекнува од Европа, време е да се отфрлат некои нашироко распространети заблуди.

1. Кафето не доаѓа од зрна

Прво, кафето не е зрно; тоа е семето. Зрната кафе минуваат низ сложено патување во кое се вклучени меѓународни корпорации, печење, транспортери, трговци и одгледувачи пред да стигнат до вашата чаша. Спротивно на популарното верување, обидот да одгледувате кафени дрвја од семиња во вашата кујна е залуден поради процесот на печење низ кој поминуваат овие семиња.

2. Европското кафе е мит

Идејата дека европското кафе доаѓа од Европа е заблуда. Кафето првенствено се одгледува во Централна и Јужна Америка, Источна и Западна Африка, Арапскиот Полуостров, делови од Азија и Пацификот. Добра идеја е да се купи локално печено кафе за да се обезбеди свежина, бидејќи вкусовите се влошуваат со долги периоди на испорака.

3. Потемното печено кафе нема повеќе кофеин

Отфрлајќи го митот дека темното печено кафе има повеќе кофеин, важно е да се разбере дека нивото на печењето не ја одредува содржината на кофеин. Полесното печено кафе всушност содржи повеќе непроменети кофеински соединенија. Темно печеното кафе може да се пофали со поизразени вкусови, но тоа не значи и повисоки нивоа на кофеин.

4. Старбакс кафето не е изгорено

Репутацијата на Старбакс за „запалено“ кафе не се должи на погрешно ракување, туку намерен избор за потемно печење, одржувајќи ја конзистентноста на нивните глобални локации.

5. Кафето без кофеин е всушност добро

Кафето без кофеин, често неправедно критикувано, има свои предности. Личностите чувствителни на кофеин или оние кои бараат еспресо после оброк без да го нарушат сонот може да го ценат кафето без кофеин. Начинот на обработка на кафе без кофеин со методи, како што е таканаречената швајцарска вода, е најдобар за зачувување на вкусот.

6. Кафето не го забавува растот во детството

Спротивно на верувањето од детството дека кафето го спречува растот, не постои медицински доказ кој го поткрепува ова тврдење. Потеклото на овој мит се навраќа на рекламите од почетокот на векот кои промовираат алтернативи за кафе. Иако здравствените власти не се разликуваат во нивните препораки за кофеин за децата, јасно е дека малите количини генерално добро се поднесуваат, иако се препорачува претпазливост.

7. Кафето не е лек за мамурлак

Конечно, кафето нема да ве отрезни. И покрај погрешното претставување на кафето дека магично ги менува ефектите на алкохолот, кофеинот нема никакво влијание врз метаболизмот на алкохолот. Комбинацијата на кофеин и алкохол всушност може да создаде измамен чувство на будност, потенцијално да доведе до прекумерно консумирање алкохол.

Извор: alsat.mk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *