Калата – меѓународно препознатлив музички бренд кој доаѓа од Македонија

Овој светски и неофолк бенд од Скопје, Македонија прави паралела меѓу источната и западната култура, со акцент на традиционалната македонска музика.

Формирана во 2018 година од Симеон Ангеловски Шоле, кој ги напиша и композициите и аранжманите за првиот албум, Калата започна како дуо проект (Симеон и Минела), а останатите членови на бендот дојдоа после објавувањето на првата песна.

Калата свири традиционални македонски песни со манири на 21 век, со што се доближува до публиката и до денешните луѓе.
Во Калата нема граници, па музичарите се потпираат на своите чувства и инспирација – тие можат слободно да ја свират сета убава музика во нивната имагинација, се додека имаат македонско чувство и звук за да се вклопат во него.

Калата го планира првиот албум за почетокот на 2022 година, а веќе работи на својот втор албум.

Kalata

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *