Зошто е важно редовно да го гушкате вашето дете?

Една прегратка дневно го брка докторот од дома! Нема сомнеж дека прегратките се добри, но покрај тоа, овој процес носи и многу други придобивки, особено кога станува збор за развојот на детето. Ајде да се нурнеме во науката за прегратки и да научиме кои други позитивни работи ги носат во нашите животи.

Прегратките создаваат посреќни деца

Психолошкиот ефект од прегратката е неверојатен. Не само што го подигнува нивото на самодоверба кај децата, туку им помага и да го задржат оптимизмот. Постојат три силни психолошки столба поврзани со обработката на стресни настани, а тоа се самодовербата, владеењето на вештините и оптимизмот. Покрај тоа, децата што редовно се гушкани се чувствуваат среќни и сакани.

Ги учат децата на емпатија

Прегратката им помага на родителот и детето да уживаат во сегашниот момент и да ги разберат меѓусебните чувства. Оваа размена на енергија му ја покажува на детето вредноста на емпатијата. На овој начин децата учат да разберат како се чувствуваат другите. Затоа, прегратката е добра лекција да му покажете на вашето дете што значи да сочувствувате и да ги сакате луѓето.

Целиот текст ОВДЕ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *