Задолжителна вакцинација за лицата над 50 години во Италија

Оние кои не се вакцинирани, тоа може да го сторат до крајот на јануари.

Од 1 февруари, оние кои не се вакцинирале, примиле втора доза или „бустер“ доза, и покрај можноста да го сторат тоа, ќе бидат казнети со 100 евра.

Мерката ќе биде на сила до 15 јуни и ќе важи за сите жители на возраст над 50 години, вклучително и странски државјани.

Од 15 февруари оваа возрасна група на работа ќе треба да покаже потврда за вакцинација или за прележаност на болеста, а без тој сертификат ќе бидат принудени да работат од далечина.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *