Намирници што ги воспалуваат и негативно влијаат на здравјето на цревата

Храната која предизвикува воспаление често е богата со рафинирани шеќери, нездрави масти и преработени состојки и може негативно да влијае на здравјето на цревата.

Кога се консумира редовно, оваа храна може да предизвика воспаление во дигестивниот тракт, што доведува до непријатност, надуеност и нерамнотежа во микробиомот на цревата. Со текот на времето, ова воспаление може да придонесе за посериозни дигестивни проблеми.

Замрзнати пилешки крилца

Иако се исклучително вкусни, адитивите, конзервансите и недостатокот на влакна во замрзнатите пилешки крилца може негативно да влијаат на микробиомот на цревата. Здравиот микробиом на цревата е од суштинско значење за правилно варење, апсорпција на хранливи материи и имунолошка функција. Нарушувањето на оваа рамнотежа може да доведе до зголемено воспаление, дигестивни проблеми и поголем ризик од метаболички нарушувања.

Житарици со вештачки засладувачи

Вештачките засладувачи, кои често се додаваат за да го подобрат вкусот без калории, може да го нарушат балансот на цревните бактерии, што потенцијално ќе доведе до неповолен состав на микробиомот. Дополнително, оваа популарна храна за појадок често содржи други адитиви, конзерванси и преработени состојки кои можат да придонесат за воспаление.

Колачи

Колачите обично се ниски со диетални влакна, кои се од суштинско значење за здраво варење и одржување на урамнотежен цревен микробиом. Исхраната со ниски влакна може да го забави варењето и да доведе до запек, а притоа да ги лиши корисните цревни бактерии од горивото што им е потребно за да напредуваат.

Колачите се запаливи и штетни за здравјето на цревата поради високата содржина на шеќер и рафинирано брашно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *