ЧЕСТИТ ПРАЗНИК МАКЕДОНЦИ!

Да ви честитам слободна, суверена и самостојна Македонија” – Киро Глигоров, (прв Претседател на Република Македонија)

8-ми Септември 1991 год. – Скопје6d1e5c49b492af74c789e86df6f68797_l

Нема ништо поубаво и посвето кога вековниот сон и борба за слобода на сопствениот народ и независност на татковината се остваруваат без оружје на демократски, цивилизиран и мирољубив начин.img_20160908_092910
Референдумот од 8-ми Септември 1991 година е круна на вековната желба за слобода и трет Илинден во историската борба на Македонскиот народ за своја сопствена држава. 8- ми Септември е одговор на сите неправди и негации, на сите стари и нови аспирации спрема Македонија и Македонскиот народ, на сите обиди за негација на самобитноста.fb_img_1473313536098

На 8-ми Септември врз темелите на Кресненското и Разловечкото востание, Илинден 1903-та и Крушевската Република, врз темелите на НОБ и АСНОМ се вградија темелите на слободна, независна и суверена Република Македонија.
Светот и меѓународната заедница после силно изразената желба за своја сопствена татковина на Македонскиот народ на 8-ми Септември 1991 година мораа да се соочат и прифатат новата реалност – Република Македонија!

Македонија е се што имаме!

Нека ни е вечна!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *