Работи кои ги правиме секој ден, а не знаеме зошто! Зошто киваме, зеваме, плачеме?

Човечкото тело е комплексна целина со многубројни биолошки системи и циклуси, кои се тешки за разбирање дури и за нас самите.

zosto-zevame-ikame-kivame-7-raboti-koi-gi-pravite-sekoj-den-a-ne-znaete-zosto-001.jpg

Телото мора да има одбранбени механизми и знаеме дека ги има, но никогаш не сме помислиле дека тие се всушност најобичните работи како зевање, кивање и истегнување.

7 работи кои ги правите и ви се случуваат секој ден, а не знаете зошто:

Зевање

Зевањето е начин да се олади мозокот откако бил изморен и префорсиран.

zosto-zevame-ikame-kivame-7-raboti-koi-gi-pravite-sekoj-den-a-ne-znaete-zosto-3.jpg

Кивање

Обично киваме кога носот ни е полн со честички на кои сме алергични, разни микроби или прашина. Кивањето е начин на кој телото се ослободува од овие непотребни ситни честички.

zosto-zevame-ikame-kivame-7-raboti-koi-gi-pravite-sekoj-den-a-ne-znaete-zosto-4.jpg

Растегнување

Истегнувањето на телото и мускулите ни го подготвува телото за претстојниот ден. Така ги активирате сите мускули кои неколку часа мирувале, го поттикнувате струењето на крвта и го подобрувате расположението.

zosto-zevame-ikame-kivame-7-raboti-koi-gi-pravite-sekoj-den-a-ne-znaete-zosto-5.jpg

Икање

Кога јадете брзо, се случува да голтнете големи парчиња храна или да се прејадете, при што вашиот вагуснен нерв се иритира. Тој е тесно поврзан со стомакот и дијафрагмата и затоа резултира со икање.

zosto-zevame-ikame-kivame-7-raboti-koi-gi-pravite-sekoj-den-a-ne-znaete-zosto-6.jpg

Грчење при заспивање

Го знаете оној момент кога тонете, се опуштате и наеднаш се грчите и се будите за секунда.

Овој феномен настанува заради тоа што дишењето се забавува, што значи и пулсот се намалува, а мускулите ви се релаксираат. За чудо, мозокот се обидува да ги прекине овие забавувања бидејќи ги смета како потенцијална смрт. Па, со грчењето се обидува да се врати во живот, односно ве буди од таквата состојба.

zosto-zevame-ikame-kivame-7-raboti-koi-gi-pravite-sekoj-den-a-ne-znaete-zosto-7.jpg

Собирање на кожата на прстите

Овој феномен е предизвикан заради фактот што телото прима одредена количина влага и течности и сфаќа дека околината може да биде лизгава. Тогаш кожата на прстите се собира и брчка, за да ви го олесни држењето и движењето.

zosto-zevame-ikame-kivame-7-raboti-koi-gi-pravite-sekoj-den-a-ne-znaete-zosto-2.jpg

Плачење

Покрај тоа што солзите го штитат окото, во стресните ситуации, телото создава нов начин како да го одвлече вниманието на човекот од болката која моментално ја искусува.

zosto-zevame-ikame-kivame-7-raboti-koi-gi-pravite-sekoj-den-a-ne-znaete-zosto-1.jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *