Конзумирањето на овие производи веднаш го снижува високиот крвен притисок

Покрај општо познатите совети, за да ја спречите појавата на овој „тивок убиец“ ќе ви помогнат и овие „паметни“ и здрави продукти.

Ако ве мачи високиот крвен притисок секако морате да примените прехранбени навики така што пред се ќе го намалите количеството на сол и маснотии што ги внесувате и ќе го зголемите внесувањето на вода.

Покрај општопознатите совети, за да ја спречите појавата на овој „тивок убиец“ ќе ви помогнат и овие „паметни“ и здрави продукти.

Цимет – Неколку истражувања потврдија дека систоличкиот (голем) и дијастоличкиот (мал) притисок кај возрасните лица се намалува со помош на познатиот миризлив зачин – циметот. Доколку додадете по половина лажичка цимет во вашата дневна исхрана, полесно ќе го контролирате високиот крвен притисок.

Лук – Овој здрав продукт речиси веднаш го намалува висoкиот крвен притисок. Лукот делува на крвните садови така што ги опушта и ги проширува поради што крвта циркулира полесно и на тој начин се намалува притисокот. За инстант ефект и за моментално намалување на притисокот јадете свеж лук со леб или пак ставете исечкан лук во салатата или во јадењето

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *