Петте Најбезбедни Земји За Живеење

Од 2007 година, секоја година Global Peace Index, издаден од страна на IEP (Институтот за економија и мир), го мери мирот на нациите и регионите врз основа на надворешните и внатрешните мерки. Иако се чини дека светот станува се посуров и поопасен, според Глобалниот индекс на мирот, постојат најмалку 20 мирни земји во светот но, ние издвоивме 5 најдобри места на Земјава.

1. Данска
Данска е на врвот на листата за најмирни земји, со ниска стапка на криминал, па дури и “Зелената зона” во Копенхаген, каде се толерира потрошувачката на лесните дроги. Дури и кога Копенхаген, главниот град на Данска, бил под окупација од страна на нацистите за време на Втората Светска војна, тие не се бореле. Поентата е дека луѓето кои живеат во Данска претпочитаат да се фокусираат на економските прашања, наместо да се вклучуваат во различни вооружени конфликти. Многумина би рекле Данците се многу пријателски настроени и отворени.


2. Норвешка
Многу луѓе не очекувале  Норвешка да се појави на листата, поради терористичкиот напад од страна на Андерс Беринг Брејвик, масовниот убиец, кој убил 77 души во еден ден и со тоа ја погодил гордоста на земјата. Но, според Глобалниот индекс на мирот Норвешка е една од најпознатите пријателски и безбедни места за живеење во светот. Норвешка е земја со најголем степен на човеков развој во светот и владата во Осло, мирот секогаш го става во прв ред како приоритет на земјата.


3. Сингапур
Од својата независност во 1965 година како суверена Република, Сингапур секогаш се концентрирала на тоа да биде голем сосед преку воспоставување на социјални, мирни, економски, пријателски политички односи со сите земји. Сингапур е еден од најпознатите мирни земји во светот, како и една од најбогатите земји во светот. И ги има една од најниските стапки на насилен криминал во светот.
Земјата има работено постојано со Обединетите нации и учествува во различни светски, еднострани и мултилатерални организации за унапредување на меѓународната соработка, вклучувајќи WTO (Светска трговска организација). Сингапур има многу остри казни за прекршоци поврзани со дрога, а посетителите треба да ги разберат нивните закони пред да дојдат.


4. Белгија
Белгија се смета за еден од најдобрите и најпознатите мирни места за живеење во Европа и на Земјата. Се наоѓа во срцето на Европа, оваа мала земја има посебно место:  Брисел, главниот град на Белгија, дом на Европската унија и НАТО.
Белгија може да се пофали со средновековни градови, прекрасните градски сали, величествените замоци, и волшебната природна убавина. Убиството и затворските стапки се ниски во оваа земја, иако Белгија се соочила со криза во рамките на својата влада во текот на 2008-2011 период.


5.Финска
Финска се смета за еден од мирните земји, а не е познат по борбената природа. Финска е уште една земја која бара задолжителна државна и воена служба од младите луѓе, а учеството на земјата во борбите е како дел од заедничките мировни сили на Обединетите нации.

Leave a Reply

Your email address will not be published.