Според што најлесно можете да распознаете оригинален парфем од негова копија

Дури и во големите продавници, за жал, понекогаш може да се случи да купите лажен парфем, наместо оригиналот.

9-znaci-po-koi-mozete-da-prepoznaete-dali-ste-kupile-originalen-parfem-ili-falsifikat-0001.jpg

Но, за среќа, постојат неколку работи по кои можете да препознаете дали станува збор за оригинал или евтина копија:

1. Целофанското пакување

Оригиналниот парфем го покрива цврсто затегнат целофан, кој не е извиткан.

9-znaci-po-koi-mozete-da-prepoznaete-dali-ste-kupile-originalen-parfem-ili-falsifikat-001.jpg

2. Шевот

Шевот каде е споено пакувањето не треба никогаш да биде поголемо од 5 милиметри ако станува збор за оригинал.

9-znaci-po-koi-mozete-da-prepoznaete-dali-ste-kupile-originalen-parfem-ili-falsifikat-02.jpg

3. Картонот

Картонското пакување секогаш има посебен дизајн кај оригиналите и никогаш не е исклучено. И секогаш е направено од висококвалитетен картон.

9-znaci-po-koi-mozete-da-prepoznaete-dali-ste-kupile-originalen-parfem-ili-falsifikat-03.jpg

4. Натписи на пакувањето

Знакот за еколошко пакување (стрелки во круг) има црна стрелка која секогаш оди кон врвот, во однос на посветлиот дел. Кај копиите тоа е обратно.

9-znaci-po-koi-mozete-da-prepoznaete-dali-ste-kupile-originalen-parfem-ili-falsifikat-04.jpg

5. Дизајнот на парфемот

Често можете да видите парфеми кои се многу слични со оригиналното име и дизајнот, па затоа, внимателно погледнете што купувате.

9-znaci-po-koi-mozete-da-prepoznaete-dali-ste-kupile-originalen-parfem-ili-falsifikat-05.jpg

6. Бојата на парфемот

Познатите брендови често прават парфеми во посветли нијанси.

9-znaci-po-koi-mozete-da-prepoznaete-dali-ste-kupile-originalen-parfem-ili-falsifikat-6.jpg

7. Капачето на парфемот

Дали станува збор за оригинал или фалсификат можете да познаете и по капачето кое мора да биде комплетно симетрично, ако е оригинал.

9-znaci-po-koi-mozete-da-prepoznaete-dali-ste-kupile-originalen-parfem-ili-falsifikat-007.jpg

8. Серискиот број

Мора да биде назначен на пакувањето, не залепен и оној на дното мора да се совпаѓа со бројот на капачето.

9-znaci-po-koi-mozete-da-prepoznaete-dali-ste-kupile-originalen-parfem-ili-falsifikat-08.jpg

9. Шишето

Оригиналите се внимателно правени и секое шише е потполно симетрично.

9-znaci-po-koi-mozete-da-prepoznaete-dali-ste-kupile-originalen-parfem-ili-falsifikat-09.jpg

Н. Г. | Црнобело

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *