Зелени билборди конечно и во Македонија

Билборд наречен „Градско дрво“ ќе биде поставен во Скопје и Тетово и ќе го прочистува загадението воздух, притоа заменувајќи 275 вистински дрва.
Зелениот билбордот наречен „Градско дрво“ е вертикална структура направена од мовови, висок е 4 метри,а широк 3 метри и со длабочина од 60 сантиметри, а претставува комбинација од специфични култури на мовови со васкуларни растенија кои „јадат“ ситна прашина (ПМ), азотни оксиди и озон, а имаат способност да неутрализираат 240 тони јаглерод диоксид годишно. Овие зелени билборди се веќе поставени во поголемите градови низ светот како во Берлин, Дрезден, Париз, Осло, Хонг Конг, а наскоро ќе биде поставен и во Македонија во Скопје и Тетово бидејќи загадувањето на воздухот е значително зголемено во последните неколку години. Проектот „Градско дрво“  ќе помогне во борба против загадувањето на воздухот во Скопје и во Тетово, со можност да се реплицира и во другите градови низ Македонија. „Инсталацијата во Скопје чини 25 000 евра и ќе биде постаена во центарот на градот. „Градско дрво“  има пропустлива структура која има способност да ја редуцира брзината на ветерот. Мововите и васкуларните растенија ја привлекуваа и фаќаат ситната прашина, а потоа ја претвораат во фитомаса која ја користат како храна“, изјави Ана Чоловиќ Лешоска, извршен директор на „Еко-свест“. Проектот  „Градско дрво“  го спроведува Центарот за истражување и информирање за животна средина  „Еко – свест“ од Скопје во соработка со Германска Амбасада и Град Скопје. Со проектот се планира инсталација на две  „Градски дрва“ структури  во Скопје и Тетово, кои се обезбедени со помош на донации на македонски и странски компании, како Пакомак, Везешари, ЕДС, ПроКредит Банка, ДХЛ, Кнауф и Ди Мед Од „Еко-Свест“ информираа дека овој растителен филтер го компензира загадувањето од 417 автомобили на годишно ниво и може да се адаптира на секоја животна средина. „Главните компоненти на загадувањето на воздухот се азотните оксииди, озонот и ситната прашина (PM). Само 10 микрограми ситна прашина на метар кубен воздухот го скратува животниот век за половина година“, соопштуваат од Еко-свест. Од здружението „Еко свест“ објасуваат дека загадениот воздух е причина за смрт кај секој 7-ми човек во светот, а дури 90% од жителите на градовите секој ден дишат загаден воздух „Градско дрво“ има ист ефект како 275 дрва, благодарение на соларните панели и системот за фаќање на дождовни води, оваа структура е практично самоодржлива и потребно е сервисирање од само неколку часа годишно. Конструкцијата содржи и сензори за собирање на податоци од важност за животната средина и климата со цел да ја регулира и контролира целата структура и да се осигура растенијата да преживеат. За да се обезбеди профитабилноста на производот, овозможена е опција за имплементирање на визуелни и дигитални информации за маркетинг кампањи на вертикалниот растителен ѕид“, изјави Цветанка Икономова-Мартиновска, раководител на секторот за заштита на животна средина и природа на Град Скопје. Инаку „Градско дрво“ e иновативно решение на компанијата „Грин Сити“ основана во 2014 година. Потребата за вакво нешто произлегува и од фактот што светската популација се повеќе се сели во градовите, дури 50% од популацијата живее во град, а до 2050 година се очекува и до високи 80%, а со тоа растат и загадувањето на воздухот, стресот, бучавата, но и алергиите и малигните заболувања предизвикани од зголемени температури во градот.

Преземено од Мкд.мк

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *