Внимавајте! Стар компир усмрти цело семејство во Русија

kompiri

Компирот може да биде вкусна намирница која може да се користи за безброј вкусни рецепти. За жал, во некои случаи може да биде смртоносен.

Ако имате компир во својот дом кој стои подолго време  најдобро е  да го фрлите. Во  продолжение дознајте ја морничавата причина за тоа!

djevojcica-ostala-sama

Осум годишната  Марија Челсајева од Русија останала сирак во 2014 година поради стар компир кој нејзиното семејство го оставило да гние во подрум. Кога нејзиниот татко пошол во подрумот да земе неколку компири, никогаш не се вратил.  Потоа мајката на Марија пошла да го побара во подрумот, но ниту таа не се вратила.

Истото се случило и со братот на Марија, а на крајот и со нејзината баба. Бабата на Марија пред да појде во подрум ги повикала соседите на помош, но кога пристигнал еден од соседите било веќе доцна затоа што бабичката веќе пошла во подрумот и ја доживеала страшната судбина како и остатокот од семејството на осумгодишното де девојче.

rak-krompira

Важно е да се запомни дека компирот содржи гликоалкаид, хемиско соединение кое исто така се наоѓа во отровните растенија. Тоа го прави компирот отровен во вистински околности, не само кога се јаде  туку и од само вдишување на неговите хемикалии.

Концентрацијата на гликоалкаид се зголемува како што компирот зрее, правејќи тој да емитира опасни, отровни гасови. Излагање на ова смртоносен спој го убило семејството на Марија.

Марија исто така за малку ќе умрела кога пошла да го бара семејството. За среќа, гасот малку се разредил, затоа што мајка и оставила отворена врата.

Она што се случи со семејството на Марија е вистинска трагедија,но се надеваме дека нивната  приказна ќе послужи како предупредување за опасностите од изгниени компири.

Ве молиме да ја споделите оваа трагична приказна со своите пријатели за да и тие знаат колку изгниениот компир може да биде опасен.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *