Вечерва ќе биде најмрачната ноќ во последните 500 години

Поради помрачувањето на Месечината во време на најдолгата ноќ оваа година, човештвото ќе сведочи на најтемната ноќ во последните 500 години.

Сенката на Земјата вечерва ќе почне да ја покрива Месечината, а во моментот на потполното затемнување, Земјата ќе се наоѓа точно помеѓу Сонцето и Месечината. Земјиниот сателит ќе добие портокалово-црвена боја во време од 72 минути.

Феноменот ќе може да го гледаат луѓето од Европа и Африка, но само дел од него, бидејќи затемнувањето ќе биде прекинато од излегувањето на Сонцето.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *